2024. február 24. szombat - Szőkőnap napja van - holnap Mátyás napja lesz.

Interreg hirdetes ROHU OPT

SAVIO Tehetsegpont

BANNER Hatartalanul Bethlen Gabor Alapk Megvalosult

okoiskola logo

SAVIO HIRDETES 300x300px Ado 1sz ROL

SAVIO HIRDETES 300x200px 112 es europai segelyhivo ROLAlmok almodoi 20 kiállítas 20221213 11

Több képért kattints a képre vagy IDE!

2022. december 12-én az 5. osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten, az Álmok álmodói 20 kiállításon. Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát, találmányait tekintettük interaktív módon, 6000 négyzetméteren.
A témák között szerepelt a mobilitás, ahol egy különleges autószalonban, műhelyben és dizájnstúdióban láthattunk magyar újításokat, emellett a vasúthálózat fejlődése is megelevenedett. Az orvoslást és élettudományokat bemutató térben a múlt vívmányai mellett napjaink eredményei is helyet kaptak a járványtörténettől a nanotechnológiáig. A kiállítótérben az infokommunikáció, valamint az ipar- és energiaszektor leleményei is bemutatkoztak: Jedlik Ányos villanydelejes forgonyától az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tevő eredményekig. A mezőgazdaság témája köré épített látványos részben többek között a precíziós gazdálkodásról és a vertikális farmokról tudhattunk meg többet. A tárlat egyik legizgalmasabb részének a tér tudománya nevet viselő kiállításrész ígérkezett. A matematika, a repüléstudomány, az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásainak megismerését VR és dómvetítés tette emlékezetessé.
A kiállítás magával ragadott minket. Rájöttünk, hogy az itt bemutatott találmányok nélkül könnyen középkori viszonyok között találnánk magunkat.

Ancsinné Francziszky Klára
osztályfőnök