2024. április 14. vasárnap - Tibor napja van - holnap Anasztázia, Tas napja lesz.


 

300ev 300hang 2018

2018-ban ünnepli Békéscsaba város újratelepülésének 300., várossá nyilvánításának 100. évfordulóját. Az ünnepségsorozat záróakkordja egy nagyszabású hangverseny volt, melyre október 26-án és 27-én került sor a felújított és újraszentelt Evangélikus Nagytemplomban. A koncert a 300 év, 300 hang elnevezést kapta, ugyanis több mint háromszáz énekes és körülbelül 100 zenész vett részt a produkcióban. A városban mûködôô felnôtt és iskolai énekkarok kaptak felhívást egy közös hangverseny elôadására.
A felnôtt összevont énekkart a következô kórusok tagjai alkották: az Arrisus Ifjúsági Vegyeskar, a Bartók Béla Vegyeskar, a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, a Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkara, a Csabianszká Ruzsicska, a Calandrella Kamarakórus, a Chopin Kórus valamint a Páduai Szent Antal Katolikus Kórus.
Az összevont gyermekkórusban a következô iskolák tanulói szerepeltek: a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, a Lencsési Általános Iskola, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola valamint a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium. Mûsoruk Handel Halleluja kánonja valamint Bárdos Lajos és Bartók Béla Békefohász címû kórusmûve hangzott el orgonakísérettel. Az összevont gyermekkórust Tóthné Mucsi Margit vezényelte.
Az Orgován Népdalkör tagjai Tranovciusszal (szlovák nyelvû evangélikus énekeskönyv) a kezükben szlovák nyelven énekelt egy protestáns korált. Vezetôjük: Ocsovszki Ildikó.
Az összevont felnôtt énekkar mûsorában Sutyinszki János három evangélikus korálfeldolgozása, Ola Gjeilo Meridian és The City, Harmat Artúr 150. zsoltárfeldolgozása, végül Vivaldi Glóriájának négy tétele hangzott el a város karnagyainak vezényletével. A kétszáz fôs kórust a Körösparti Vasutas Koncert Fúvós Zenekar, valamint a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar kamarazenekara kísérte.
Az elhangzott mûveket a következô karnagyok vezényelték: Döge Csaba, Kutyejné Ablonczy Katalin, Hajtmann Ildikó, Sallai Gergely, Szák Kocsis Péter, Tóthné Mucsi Margit és Ocsovszki Ildikó. Orgonán és zongorán közremûködött Alföldi Csaba és Gál Csaba.
A próbákat és az egész koncert megszervezését és lebonyolítását Kutyejné Ablonczy Katalin vállalta.
Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy iskolánk énekkara is részt vett ezen a nagyszabású zenei rendezvényen.

Szák Kocsis Péter